Alma az első falatok között

Az alma az egyik legértékesebb gyógyélelmiszer. Gazdag pektinben, amely a bélben szivacsként hat, a mérgező anyagot magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat. Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.
A hozzátáplálás kezdetén a nyers alma foghatja a baba hasát, ilyenkor próbáld meg párolt formában adni.
Hogyan add a babádnak?
- Az almát nyersen lereszelheted, párolhatod, vagy a sütőben is megsütheted.
- Az almapüréhez keverj áztatott, turmixolt aszalványt, pl. aszalt szilvát, barackot vagy éppen áfonyát.
- Almalekvárt is készíthetsz belőle, amely a hozzátáplálás kezdetén remekül kiváltja a bolti bébiételeket, ugyanakkor természetes édesítőszer és a süteményekben tojáspótlóként is működik.
- 1 éves kor felett a legjobb nyersen, hámozás nélkül adni gyermeknek (vegyszermentes almát), mivel így tartalmazza a legtöbb ballasztanyagot, és az almában lévő vitaminok 70%-a is a héjában vagy közvetlenül a héj alatt találhatók. Amikor már biztonsággal rág, nyugodtan megeheti a csutkáját (magházát és a magját) is.
Mire figyelj?
- A vágás mentén gyorsan barnul (oxidálódik), ha nem fogy el azonnal, akkor érdemes citrommal bekenni.
- Az alma héját gyakran kezelik viasszal, ezért a fogyasztása előtt forró vízzel alaposan mosd meg.
- Az almát érdemes hideg, sötét, magas páratartalmú helyen tárolni, hogy minél jobban késleltessük a fonnyadást.
- A kocsány nélküli gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat érdemes minél hamarabb elfogyasztani.