Cékla a hozzátáplálás során

A cékla bevezetése: hozzátáplálás kezdete + 4/6 hónap (min. 10-12 hónap)

A hozzátáplálás során nagyon fontos odafigyelni a nitrát veszélyre, ezért kizárólag BIO alapanyagot használjunk fel. Egyébként minden föld alatti, gumós növény (pl. cékla, sárgarépa) tartalmaz valamennyi nitrátot. A probléma akkor van, amikor agyonműtrágyázott, fóliasátras, primőr zöldségeket adunk gyermekünknek. Ugyanis ezek nitrát tartalma kifejezetten magas lehet. 

A nitrát bizonyos körülmények között mérgező hatásúvá válik (pl. hosszas tárolás hatására, ill. a csecsemő emésztőrendszerében nitrit képződik belőle). Az, hogy egy zöldség mennyi nitrát tartalommal rendelkezik, az függ

  • a talaj minőségétől,
  • termesztési módszerektől,
  • a gyomirtók és a nitrogénműtrágya felhasználásától,
  • a vízellátástól,
  • a szüreteléstől, a tárolás módjától,
  • évszakoktól, fényviszonyoktól.

A BIO gazdaságokban termelt zöldségek nitrát-tartalma igazoltan alacsonyabb, mivel a növényvédő szerek és a műtrágya alkalmazása itt nem megengedett. Ezért javaslom, hogy 1 éves korig törekedjünk a BIO alapanyagok felhasználására.

Növények nitráttartalma

  • több, mint 2500 mg/kg

    salátafélék, spenót, cékla, retek

  • 1000-2500 mg/kg

    zeller, petrezselyem, karalábé

  • 100–1000 mg/kg (közepes nitráttartalom)

    burgonya, a káposzta, a tavaszi zöldségek, a répa, a zöldbab és a padlizsán

  • kevesebb, mint 100 mg/kg (legalacsonyabb nitráttartalom)

    spárga, hagyma, friss gyümölcsök, paradicsom, zöldpaprika, szójabab-csíra, gomba, gyümölcsök, mint ribizli, egres, málna, cseresznye, szamóca

Érdekesség: A német és holland vizsgálatok szerint az egyes zöldségfélék nitráttartalmát 100 g friss súlyra vonatkoztatva különböző termesztési módszerek esetében az alábbi táblázat tartalmazza.

Mire figyeljünk a nitrátot tartalmazó alapanyagoknál?

A csecsemő emésztőrendszere 1 éves korig még nem készült fel nagy mennyiségű nitrit semlegesítésére. Ez az ún. methaemoglobinaemia. Ennek a tünete a kékes-lilás bőr, fuldoklás, azaz nem kap levegőt. Azonnali orvosi beavatkozást igényel! Ezért 6 hónapos kor előtt semmiképp ne adjunk nitrát tartalmú zöldségeket. 1 éves korig önálló étkezésként (pl. csak céklapüré) ne adjunk a babánknak, esetleg csak ízesítőként szolgáljon.

  • Az elkészített ételt frissen fogyassza el a gyermekünk, lehetőség szerint ne tároljuk.

  • Szezonális zöldséget vásároljunk (a primőr áru nagyobb műtrágyázottságú, így nitrát tartalma is magasabb lehet).

  • A gyökérzöldségek két végét vágjuk le, mert itt koncentrálódik leginkább a nitrát.

  • A tárolás során is emelkedhet a cékla nitráttartalma, ezért ősszel kevesebb a nitrát mennyisége, mint tavasszal. Ősszel adható 10 hónapos babának a cékla, de február- márciusban csak idősebb babáknak javasolt. Nitrát veszély nemcsak a zöldségeknél fordulhat elő, hanem az ivóvizeknél és a pácolt húskészítményeknél is.

  • Az étel készítése során alaposan főzzük meg, és az első főzővizet – 1-3 perc elteltével – öntsük ki (a nitrát a vízben kioldódik). Ezért se süssük a sütőben, hanem bő vízben főzzük.

  • Megbízható, BIO minősítésű zöldséget használjunk.

Felhasznált irodalom:

  • http://kockazatos.hu/anyag/nitr%C3%A1t
  • http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=798%3Aa-salatafelek-nitrattartalma&catid=279%3Aeletmod-egeszseg&Itemid=127&lang=hu
  • http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1275%3Avigyazzunk-a-noevenyek-nitrattartalmara&catid=279%3Aeletmod-egeszseg&Itemid=127&lang=hu
  • Pitchford, Paul: Gyógyító táplálkozás

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

Megvásárolható

E-BOOK

YIYA kedvezménykupon

Növényi tejek a mindennapokban