Készíts lekvárt télen-nyáron

Amennyiben nyáron időt szántunk rá, akkor nagyon finom, cukor- és tartósítószermentes lekvárok fognak sorakozni télen a kamránk polcain. De mit tehetünk akkor, ha erre nem volt lehetőségünk, ennek ellenére szeretnénk télen is lekvárt adni gyermekünknek.

  • Aszalt gyümölcsből lekvár

    Vásárolj cukor- és kénmentes aszalványt (pl. sárgabarack, szilva, datolya, meggy, áfonya). Öblítsd át, majd vágd fel kis darabokra Áztasd be tisztított- vagy babavízbe, de csak annyiba, amennyi éppen ellepi. 2-3 óra elteltével botmixerezd össze. Tedd tiszta üvegbe, hűtőben 1 hétig biztonsággal eláll. Napi 1 kávéskanál, aszalt szilvából vagy aszalt barackból készült nyers lekvár remekül rendben tartja a baba emésztőrendszerét, lazítja a székletet.

    TIPP: ezekkel a lekvárokkal ízesíthetjük a reszelt almát, de kerülhetnek kásákba, kekszekbe is. A datolyakrém pedig kifejezetten édesítésre használható.

  • Almalekvár

    Sokan nem is gondolják, hogy bizony almából is lehet lekvárt készíteni. Ez önmagában is nagyon finom, sütikbe tojáspótlóként is használható, de a hozzátáplálás során a babánk is kaphatja. Természetes édesítőszer,  fél éves kortól 100 éves korig bárki eheti.

    Az alma az egyik legértékesebb gyógyélelmiszerünk. Gazdag pektinben, amely a bélben szivacsként hat, a mérgező anyagot magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi  a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat. Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.

    Hozzávalók:

    • édes alma  (pl. golden, gála, jonagold)
    • kevéske víz
    • ízlés szerint, amit szeretnél (de önmagában is nagyon-nagyon finom): fahéj, narancsolaj, gyömbér, vaníliapor

    Elkészítése:

     Először is megfelelően készítsük elő az üvegeket.

     Az almákat alaposan mossuk és hámozzuk meg (ha 1 éves kor feletti babának készítjük, akkor a bio alma esetében nem szükséges  a hámozás), majd vágjuk fel kis kockára úgy, hogy a magházát vágjuk ki. Tegyük egy nagy lábasba, öntsünk alá 1-2 ujjnyi vizet (az alma mennyiségétől függ). Lassú lángon, lefedve főzzük kb. 30 percig, időnként keverjük meg.

     Vegyük le a fedőt róla, még főzzük kb. 10 percig, hogy a felesleges folyadék el tudjon párologni.

     Botmixerezzük össze. Kb. 3-4 percig még főzzük, majd töltsük meg az üvegeket.

     Kedvünk szerint fűszerezhetjük, kísérletezhetünk különleges ízekkel. Nem kell bele se cukor, se citrom, se tartósítószer… semmi… így is elég édes lesz, főleg akkor, ha kifejezetten édes almákból készítjük. Remekül illik hozzá a cékla.

  • Fagyasztott gyümölcsből dzsem

    Amennyiben nyáron sikerült a fagyasztóba eltenned néhány kiló, előkészített gyümölcsöt, akkor itt az idő, hogy készítsd belőle lekvárt. De ha üres a fagyasztó, akkor se ess kétségbe, mert akár vásárolhatsz is natur, mindenmentes fagyasztott gyümölcsöt. Nézzük meg, hogy hogyan?

    A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztod, majd a levét leszűröd (ezt meg is ihatja a babád vagy akár te is ). Tedd fel egy lábasba főni. A gyümölcs savasságától függően tegyél hozzá egy kevéske hámozott, kockázott almát. Turmixold. A forró lekvárt tedd az előre fertőtlenített üvegbe. Az alma pektin tartalma kellően be fogja sűríteni, de akár agar-agarral is zselésítheted a lekvárt. Ezt szintén kedved szerint ízesítheted fahéjjal, vaníliával vagy bio, reszelt narancshéjjal.

    TIPP: a lekvárokat mindig kis üvegbe tedd el, hogy felbontás után 1-2 héten belül elfogyjon. 

  • Zöldségből lekvár

    Érdemes kipróbálni a sütőtök lekvárt is, amelybe szintén kerülhet alma.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség