Mire figyeljünk a várandósság alatt avagy hogyan csökkentsük az allergia kockázatát?

Az allergiás betegségek (asztma, allergiás bőrgyulladások, allergiás nátha, ételallergia) családon belüli halmozódása gyakori. Ez a betegségek genetikai hátterére való következtetésre ad okot, de újabb vizsgálatok bizonyították a genetikai faktorok a méhen belüli környezeti hatásokkal együtt vezetnek az allergiás betegségek kialakulásához, az immunrendszer átprogramozódásához.

Az allergia prevenciónak három lépcsőfokát szokás említeni.

  1. A primer prevenció célja az allergiás szenzitizáció kialakulásának megakadályozása.
  2. A szekunder prevenció a már szenzitizált egyén esetében csökkenti a tünetek kialakulásának vagy újabb allergiás manifesztációk fellépésének az esélyét.
  3. A tercier prevenció célja a kialakult betegségben a betegség súlyosságának enyhítése, a remisszió esélyének növelése, az akut fellángolások megelőzése, a beteg életminőségének javítása.

Az újszülött allergiakockázatát befolyásoló anyai hatások

  • Terhesség alatti dohányzás

    Kétséget kizáróan igazolódott, hogy ez 7% légzésfunkciós deficitet okoz újszülöttkorban és zihálást az első életévben, növeli valamennyi allergiás betegség rizikóját. Azt is kimutatták, hogy már a nagymama dohányzása is, amikor az édesanyával volt terhes, növelte az unoka asztmarizikóját. A passzív dohányzás minden formája kerülendő.

  • Az anya túlsúlya

    Terhesség alatti + 25 kg súlytöbblet nagyban növeli az újszülött allergia kockázatát.

  • Császármetszés, koraszülés

    A császármetszéssel születettek, illetve koraszülöttek esetében az allergiás betegségek kialakulásának a veszélye nő, az utóbbi esetben függetlenül a születési súlytól.

  • Alacsony anyai D-vitamin szint

    Igazolták, hogy az anyai D-vitamin-szintek fordítottan arányosak a korai gyermekkorban jelentkező allergiás szenzitizációval, illetve atópiás betegségekkel.  Azt találták, hogy az alacsony anyai 25(OH)D-szint az allergiás szenzitizáció fokozódásával és ekzema, valamint asztma előfordulásának rizikójával járt.

  • Az anyatej védő hatása az allergia ellen

    A születés utáni allergiaprevenció egyik leggyakrabban vizsgált kérdése, hogy a kizárólag anyatejes táplálás mennyire képes megelőzni a későbbi allergiás tünetek kialakulását. Saarinen 1995-ben publikált tanulmánya, amelyet később számos szerző megerősített, olyan újszülöttekről számolt be, akiket az élet első 6 hónapjában kizárólag anyatejjel tápláltak. A gyermekeket 17 éves korukig követték. A nem anyatejjel táplált gyermekekhez képest az ekzema, a táplálékallergia megjelenése 1–3 éves korban, a légúti allergia még 17 éves korban is ritkább volt az anyatejes csoportban. Egy 2009-ben megjelent tanulmányban 18, olyan, jól megtervezett vizsgálat metaanalízisét végezték el, amelyben az anyatej preventív szerepét tanulmányozták. Ez a metaanalízis igen erősen bizonyítottnak találta az anyatejes táplálás kedvező hatását a későbbi allergiás manifesztációk megelőzésében. Ennek alapján jelenlegi tudásunk szerint feltétlen javasolt az anyatejes táplálás előnyben részesítése az allergiás prevenció szempontjából is.

    Forrás: http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/mar_szuletes_elott_kodolt_az_allergia?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_hirlevel&utm_campaign=18973

Szeretnéd változatosan és egészségesen táplálni gyermekedet?

Egyszerűen használható hozzátáplálási kézikönyv receptekkel.

Átfogó, értékes táplálkozási alapismereteket olvashatsz közérthető módon, és emellett kipróbált, bevált praktikákat és recepteket is megismerhetsz a könyvből.

Bemutatom neked, hogy gyermekünk tudatos és egészséges táplálása egyszerű, könnyen kivitelezhető a mindennapokban.

77 receptet is kapsz a kezedbe színes ételfotókkal, amelyek többségét a család többi tagja is nyugodtan eheti.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

Megvásárolható

E-BOOK

YIYA kedvezménykupon

Növényi tejek a mindennapokban