3+1 téli finomság sütőtökből
Sokszor megijednek az anyukák, hogy télen nincs elég választék a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében, így gyakran bolti bébiételekhez nyúlnak. Ne ijedjünk meg, kicsi hazánk éghajlatához adottak a megfelelő zöldségek és a gyümölcsök. Persze azt ne felejtsük el, hogy nyáron érdemes egy kicsit előre tervezni, és készíteni befőtteket, zöldséges finomságokat, szószokat, krémeket, aszalványokat.
A sütőtök könnyű emészthetősége révén az első falatok között lehet, a gyerekek kedvelik édes ízét. Ez egy hagyományos magyar étel, az őszi, téli időszak kedvelt zöldsége. Kiváló melegítő hatással bír, ezért gyakori fogyasztása javasolt a hideg beálltával.
Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, de hatóanyagai között szerepel még a lutein és a zeaxantin is, amelyek a karotinoidok csoportjába tartoznak.Jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium- és vastartalma.
Népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Gazdag béta-karotinban, E- és C-vitaminban, folátban. Nagyon sok ételbe elrejthetjük úgy, hogy a válogatós gyerekek is tutira megegyék.
1. Párolt vagy sült sütőtökpüré
A megtisztított sütőtököt kevés vízben vagy párolóedényben pároljuk puhára. Amint langyosra hűlt, pürésítsük, szükség szerint hígítsuk anyatejjel vagy tápszerrel. Az idő előrehaladtával társíthatjuk a sütőtököt párolt almával, körtével vagy éppen banánnal. Beáztatott és turmixolt kén- és cukormentes aszalt sárgabarack is remekül illik hozzá. Remek fűszere egy csipet fahéj.
2. Sütőtökös rizskása
Hozzávalók:
- 3 db kén- és cukormentes aszalt sárgabarack
- 1 teáskanál kénmentes kókuszreszelék
- kb. 2 dl víz
- 5 dkg rizsdara (kávédarálón daráljuk meg a parbolied rizst)
- 2-3 evőkanál sült sütőtök
- 1-2 teáskanál datolyakrém (áztatott és pürésített datolya)
- késhegynyi fahéj és vaníliapor
- narancsolaj vagy reszelt bio narancshéj (1 éves kortól)
A vizet a kókuszreszelékkel és a kis kockára vágott sárgabarackkal együtt tegyük fel főni. Fűszerezzük a fahéjjal és a vaníliával. Apránként szórjuk bele a rizsdarát, és időnként megkeverve főzzük puhára. Adjuk hozzá a datolyakrémet és a sült sütőtököt, turmixoljuk simára. A narancsolaj nagyon jól kiemeli az ízeket.
3. Narancsos sütőtökpuding
Hozzávalók:
- 20 dkg tisztított sütőtök
- 1/2 kisebb narancs leve
- 1-2 csepp narancsolaj
- késhegynyi vaníliapor
- 2-3 evőkanál köles kávédarálón megdarálva
- ízlés szerint édesítésre: datolyakrém
- díszítésre: darált dió, áfonya
A sütőtököt kockázzuk fel, majd éppen annyi vízbe pároljuk meg, amennyi ellepi. Amikor megfőtt, botmixerezzük, majd ha szükséges, egy kevéske vizet (vagy pl. kókusztejet) öntsünk hozzá. Szórjuk hozzá a köleslisztet, főzzük meg. Adjuk hozzá a datolyakrémet is. A végén csavarjunk bele egy fél narancs levét, és pár csepp narancsolajat cseppentsünk bele. Szedjük ki tálkákba, majd szórjunk a tetejére kevés diót, majd díszítsük gyümölccsel.
Figyelem! A kölest szemesen vásároljuk, szemrevételezéssel vizsgáljuk át, hogy nincsenek-e benne gyomnövények magjai (pl. csattanó maszlag).
3+1. Kakaós-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 15 dkg sült sütőtök
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg darált dió
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg méz vagy más édesítőszer, pl. kókuszcukor, datolyaszirup, rizsszirup)
- 6 dkg olvasztott kókuszolaj
- 1 dl növényi tej
- kb. 20-30 ml frissen facsart narancslé
- 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- késhegynyi vaníliapor
- késhegynyi fahéj
- 5-6 csepp narancsolaj
- csipet só
Egy tálban keverjük el a nedves hozzávalókat: sült sütőtök, méz, puha kókuszolaj, rizstej, narancslé, narancsolaj. Egy másik tálban pedig a lisztet, a diót, fűszereket, kakaóport, sütőport és a szódabikarbónát. Lazán forgassuk össze, majd kanalazzuk bele a muffinformákba. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 30-35 percig.
Én ezeket használom
Ajánlásért fizetség
Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?
ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény
Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség
YIYA kedvezménykupon