A WHO ajánlása a gyermekkori elhízás ellen: 4. Kora gyermekkor

A WHO egy 2 éves kutatás eredményeként felhívja a szakemberek (kormányok) figyelmét a gyermekkori elhízás problémájára. 6 fő ajánlást állított össze, amelynek a negyedik pontja a kora gyermekkor.

Kora gyermekkori életmódra vonatkozó megfelelő tájékoztatás és támogatás (egészséges táplálkozás, elegendő alvás és testmozgás, egészséges növekedés és a megfelelő szokások kialakítása).

Kora gyermekkor

Érvényesíteni kell az anyatejet helyettesítő és követő tápszerek reklámozására vonatkozó nemzetközi szabályozást, a World Health Assembly Nemzetközi Marketing Kódexnek megfelelően.

Javasolt a szülészeteken biztosítani a bababarát környezet 10 pontját a sikeres szoptatásért.

Elő kell segíteni a szülők és közösség ismereté- nek növelését a szoptatás jótékony hatásairól az anya és gyermeke számára.

A szoptatás támogatását szabályzó intézkedéseket kell hozni (szülési szabadság, szoptatásra idő és felszerelés a munkahelyen).

A WHO ajánlásainak megfelelően rendelkezni a csecsemők és kisgyermekek számára készült nagy zsír-, cukor- és sótartalmú ételek, italok forgalmazásáról.

Világos útmutatást, támogatást adni a szülők és gondozók számára, hogy bizonyos étel kategóriákat kerüljenek el (pl. cukrozott tejek és gyü- mölcslevek, energiában gazdag, tápanyagban szegény élelmiszerek), a felesleges súlygyarapodás megelőzése érdekében.

Egyértelmű iránymutatást készíteni a gondozók, szülők számára a változatos egészséges étrendről, a kornak megfelelő helyes táplálásról és az adag nagyságról/mennyiségről.

Kizárólag egészséges ételek, italok, kis étkezések biztosítása a gyermekintézményekben.

A gyermekeket gondozók képzésébe beépíteni az élelmiszer-ismeretet.

A napi testnevelés beépítése a gyermekintézmények működésébe és a tananyagba.

Útmutató összeállítása a megfelelő alvási- és képernyő előtt töltött időre, fizikai aktivitásra, illetve az aktív játékra vonatkozóan a 2-5 éves korcsoportban.

A közösség támogassa a gyermekeket gondozó- kat, az egészséges életmódra nevelésben.

Forrás: https://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path%5B%5D=40&path%5B%5D=pdf

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon