Bio vagy nem bio… a babakonyhában

Bio termékeknek nevezzük azt, amelyiket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A csomagoláson mindenképp olvasható az is, hogy „ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó termék”.

Ha nincs becsomagolva, akkor az eladótól el lehet kérni az erre vonatkozó igazolásokat. Attól, hogy a Mari néni vagy a Pista bácsi azt állítja, hogy a terméke bio, vagyis nem használ vegyszert, az egyáltalán nem biztos. Mivel ezek a bio termékek 3-4-szer drágábbak a hagyományos áruknál, ezért mindenképp győződjünk meg annak valódiságáról. Sokszor hallani olyat is, hogy a kevésbé szép termékeket bio-ként értékesítik, annak ellenére, hogy nem az.

Ugyanakkor nem minden bio termék való gyermekünknek. Gondoljunk csak a bio kristálycukorra vagy a bio fehér lisztre. Attól, hogy bio, ugyanolyan feldolgozott, hasznos tápanyagoktól megfosztott alapanyag.

Legalább az első életévben kifejezetten fontos lenne az, hogy ne juttassunk be a gyermekünk szervezetébe vegyszerezett és allergiát okozó anyagokat. A legjobb az lenne, hogy ha mi magunk elő tudnánk állítani a szükséges alapanyagokat, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor mindenképp termelői, bio piacon vásároljunk. Beszélgessünk a piacon az árussal, ismerjük meg, akár elmehetünk megnézni a földjét is. De vannak olyan boltok, ahol lehet bio zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, mint pl. a  Lidl vagy az Aldi.

Nagyon jó kezdeményezések a különböző Kosár közösségek, amelyek már sok városban elérhetők. Ennek az a lényege, hogy  közvetlen kapcsolatok alakulnak ki a fogyasztók és a termelők között. A közösség tagjai hetente adhatják le rendeléseiket a szervezőknek, mindig az aktuális terméklista kínálatából válogathatnak, vagy előre összeállított zöldség egységdobozokat vásárolhatnak.

Kosár közösségek

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon