Ezekre figyelj a tojás felhasználása során

A tojás teljes értékű fehérjét biztosít a babakonyhában, mert az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. De mire is figyeljünk, amikor tojásos ételt készítünk gyermekünknek?

 A tojás héján rengeteg baktérium (pl. E.coli) megtelepedhet. A tojást a felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd utána mi magunk is mossunk kezet.

 A tojást száraz, hűvös helyen kell tárolni.

 Törekedjünk arra, hogy házi, tanyasi, kapirgáló tyúk tojását adjuk gyermekünknek. (Több K2- és B12-vitamint, omega3-at és kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a nagyüzemi tartásból származó tojás. Amennyiben a boltban vásároljuk, mindig nézzük meg a kódokat.

 A tojás frissességét kétféle módon ellenőrizhetjük.

  • Úszópróba: Ha friss tojást teszünk egy kancsó vízbe, az rögtön le fog süllyedni az aljára. 2-3 hetes tojás viszont függőlegesen fog úszni a vízben, mert a benne lévő légkamra kitágult.
  • Töréspróba: Ha felütünk egy tojást egy tányérba, akkor a fehérje egyben marad, a sárgája pedig szép magas. 3 hetes tojás fehérjéje szétfolyik, a sárgája lapos.

 Amennyiben több tojást kell felütnünk (pl. sütibe), akkor azokat egyesével, egy pohárba törjük, hogy ha rossz volt az egyik tojás, akkor ne kelljen az összeset kidobni.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon