Felesleges gyerekkori mandulaműtétek

Legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét – állapította meg a Birminghami Egyetem legújabb kutatása.

A tudósok több mint 1,6 millió gyerek adatait elemezték, amely során megállapították, hogy a 18 271 gyerek közül csak 2144-nek (11,7 százaléknak) volt elég súlyos és gyakori torokgyulladása ahhoz, hogy indokolja az operációt.

A vizsgálat szerint évente 32 500 gyereken végeznek feleslegesen mandulaműtétet, pedig az irányelvek szerint egy gyereknek csak akkor lenne szükséges a műtét, ha egy év alatt hétnél több, vagy két egymást követő évben évente öt, vagy három egymást követő évben évente három dokumentált, kivizsgált torokgyulladáson esett át.

Ezzel szemben az elemzésből az derült ki, hogy a megműtött gyerekek 12,4 százalékának volt évente 5-6 torokgyulladása, 44,7 százalékának évente 2-4, 9,9 százalékának évente csak egy.

“Azoknak a gyerekeknek, akiknek az irányelvekben előírtnál kevesebb torokgyulladása van évente, nem jelent előnyt a mandulaműtét, mivel a torokgyulladások maguktól is ritkábbá válnak a későbbi években” – mondta Tom Marshall, az egyetem professzora.

“A gyerekeknek talán többet árt, mint használ a mandula kivétele. Azt találtuk, hogy még a súlyos torokgyulladásoktól gyakran szenvedő gyerekeknek is csak töredéke esik át mandulaműtéten, kétséges tehát, hogy az operáció valóban használt-e valaha a gyerekeknek” – mutatott rá az orvosprofesszor.

London, 2018. november 7., szerda (MTI)

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

YIYA kedvezménykupon