A hozzátáplálás buktatói… avagy hogyan (ne) kezdjünk hozzá

A munkám során azt tapasztalom, hogy az anyukák nagyon aggódóak és tapasztalatlanok a gyermekük táplálásával kapcsolatban. Ezt még megnehezíti az a tény is, hogy ahány orvos, ahány védőnő, mást és mást ajánl. Sokszor szembesülök azzal, hogy 4-5 hónapos, anyatejes babának már a hozzátáplálást sürgetik annak ellenére, hogy a WHO és a védőnői szakmai protokoll is a kizárólagos 6 hónapig tartó szoptatást javasolja. Nem tudom megérteni, hogy miért kell cukrozni az ételt – egyes védőnői tanács szerint így megeszi azt is, ami nem ízlik neki –, és miért háztartási keksszel kell bevezetni a glutént.

Miért gondoljuk azt, hogy egy baba (hozzá)táplálásának másképp kell történnie, mint egy felnőtt ember egészséges táplálkozásának? Ezen azt értem, hogy vannak olyan alapelvek, amelyeket minden esetben be kell tartani, függetlenül attól, hogy az a baba étele, vagy éppen egy felnőtté. Most nézzük meg, hogy mire figyeljünk oda, amikor ételt vagy italt adunk a gyerekünknek.

A szülő felelőssége, hogy mit eszik a gyerek 

Az, hogy mit eszik egy gyerek, az a szülő felelőssége (döntése). Nem a szomszédé, nem az anyósé és nem is a védőnőé! Persze lehet tanácsot kérni, sőt kell is. Ma már nagyon sok információhoz hozzá tudunk jutni, nem úgy, mint mondjuk 12 éve, amikor csak a védőnőnek és a nagymamának hihettünk. Nekem a nagylányom 13 éves lesz, bizony születése után mit nem adtam volna, ha a kezembe foghatok egy egészséges babatáplálós könyvet.

Nem mertem főzni, egyszerűbb volt megvenni a bébiételeket, persze a védőnő is ezt tanácsolta. Meg azt gondoltam, hogy egy bébiételnek különlegesnek kell lennie, hiszen mégiscsak egy bébiétel, pedig ezek elkészítése a legegyszerűbb. A második és a harmadik lányomnál már más volt a helyzet. Rájöttem, hogy nem kell túlkomplikálni a dolgokat. Mindennap főztem nekik ebédet, és friss gyümölcsöket, zöldségeket kaptak.

A babáknak még működnek az ösztöneik

Vannak kutatások, pro és kontra vélemények – mint pl. a glutén bevezetése -, de szerintem nagy hibát nem tudunk elkövetni, ha teljes értékű ételeket adunk a babánknak. Ők még elég okosak ahhoz, hogy ÖSZTÖNÖSEN tudják, mi a jó nekik.

Ne gondoljuk azt, hogy ha készítünk egy banános-zabos kekszet, az a babának nem fog ízleni, mert nekünk se ízlik.A babának még nincs kialakulva az ízérzéke, neki nem kell sózni, édesíteni, fűszerezni az ételeit. A mi ízlésünk már kialakult, a babáé még csak most fog, és rajtad múlik, hogy ez milyen lesz. Hidd el, szívesen fogja enni az ilyen egyszerű ételeket is.

Élelmiszeripar = Függőség

De ha a szülő elrontja, na, akkor van a baj. Ordít a gyerek? Veszek neki a közeli látványpékségből valami “finomságot”. Legközelebb, ha arra járunk, már az illatot érezve ordítani fog, hogy az bizony kell neki. Ez nem más, mint egy függőség kialakulása. Ezekben a félkész ételekben olyan adalékanyagok, illatanyagok vannak, amelyekre azon nyomban beindul a pavlovi reflex, és bizony a gyerek követelni fogja magának. És mit tesz egy anyuka, aki nem akar hisztit? Megveszi neki!

Az élelmiszeripar manipulálja a gyerekek, majd ezáltal a felnőttek ízlését. Garantálja a piacot még 50 év múlva is. Mit szeret a gyerek? Legyen édes, tetszetős csomagolású… ennyi. Miért van az, hogy a gyerek az eperjoghurtot szereti, maga az eper meg nem ízlik neki? Hát azért, mert elsőként az eperjoghurttal találkozott. Ehhez viszonyít. Az édes, mű ízhez! Nem ismerik a természetes ízeket! 

A gyerekeket megcélozó agresszív reklámok, a mesefigurákkal illusztrált ételek dobozai illetve az apróbb ajándékok mind-mind befolyásolják a gyermekek és a szülők vásárlási szokásait.

Ne sajnáljuk az időt a böngészésre, mindig nézzük meg a csomagoláson az összetételt, akkor nagy hibát nem tudunk elkövetni! Ne dőljünk be a hangzatos megnevezéseknek: zsírszegény, cukormentes, mézes, teljes kiőrlésű gabonával készült… minden esetben győződjünk meg ezek „valódiságáról”, azaz nézzük meg a termék címkéjét.

Egészségtelen táplálék = beteg felnőttkor

Az első 1000 nap mérföldkő a baba táplálása szempontjából, mivel az jelentősen kihat a felnőttkori egészségére, illetve betegségére is. Csecsemő- és kisdedkorban kialakuló táplálkozási szokások – túl sok cukor, fűszer, só, hús – mélyen bevésődnek, és egész életen át megmaradnak. Ez az időszak kritikus a magasság, a felnőttkori csontsűrűség és a vérnyomás szempontjából is, valamint ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma, amely meghatározza a későbbi elhízásra való hajlamot. Így túlsúlyos kisgyermekből nagy eséllyel válik túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomásos felnőtt. Tegyünk meg minél többet azért, hogy gyermekünk megismerkedjen, hozzászokjon az egészséges ételekhez, és felnőttkorban ne kelljen harcot vívnia a civilizációs betegségekkel. Ha jobban szétnézünk, és nem dugjuk a fejünket a homokba, akkor láthatjuk, hogy milyen sok ekcémás, laktóz- és/vagy gluténérzékeny, cukorbeteg, aranyeres, emésztési problémás, hiperaktív, figyelemhiányos gyerek van.

Mértékletesség gyereknek és felnőttnek egyaránt!

Nem vagyok híve a méricskélésnek, hogy patikamérleggel határozzuk meg az elfogyasztott fehérje, zsír és szénhidrát mennyiséget, és a kalória számolgatást sem szeretem. Mivel mi, felnőttek sem vagyunk egyformák, így a gyermekek sem. Persze van egy vezérvonal, amely előtérbe helyezi a TELJES ÉRTÉKŰ szénhidrátokat, ezt követik a fehérjék, majd a zsírok. Mindhárom táplálékcsoportra szükség van, egyiket se vonjuk meg gyermekünktől.

Szeretnéd változatosan és egészségesen táplálni gyermekedet?

Egyszerűen használható hozzátáplálási kézikönyv receptekkel.

Átfogó, értékes táplálkozási alapismereteket olvashatsz közérthető módon, és emellett kipróbált, bevált praktikákat és recepteket is megismerhetsz a könyvből.

Bemutatom neked, hogy gyermekünk tudatos és egészséges táplálása egyszerű, könnyen kivitelezhető a mindennapokban.

77 receptet is kapsz a kezedbe színes ételfotókkal, amelyek többségét a család többi tagja is nyugodtan eheti.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon