Hozzátáplálási módszerek… azaz mi a célunk a hozzátáplálással?

5 hónapos kor közeledtével egyre nagyobb nyomás éri az anyukákat, hogy bizony ideje elkezdeni a kóstolgatást. Többféle lehetőség létezik a hozzátáplálás elkezdéséhez, de bizonyos tényeket minden esetben szem előtt kell tartani. Talán a legfontosabb az, hogy a betöltött 6. hónap előtt nem kezdjük el a hozzátáplálást. Pár korty gyümölcslé vagy néhány nyalásnyi zöldség már a hozzátáplálást jelenti, ugyanis ezáltal megváltozik a csecsemő bélflórája. 6 hónapos korig anyatej, női donortej, vagy ezek hiányában a tápszer a megfelelő étel. 

A hozzátáplálás elkezdése előtt mindenképp döntést kell hozni a szoptatási célokkal kapcsolatban. Tedd fel magadban a kérdést: “Meddig szeretném szoptatni a babámat?” Szükség van-e egy bizonyos időpontig való elválasztásra vagy igazodom a gyermekem igényeihez?

 • Elválasztás vagy irányított hozzátáplálás

  Az elválasztás során az édesanya döntése érvényesül, azaz ő befolyásolja a hozzátáplálás ütemét (ennek oka lehet pl. a korai munkába állás). A szilárd ételek kínálása szoptatás (tápszer) előtt történik.

  Amennyiben az elválasztás mellett döntünk, azt fokozatosan tegyük meg. 3-4 hetet szánjunk 1 szoptatás kiváltására. Elsőként a déli szoptatást váltsuk ki, 7 hónaposan a délelőttit, majd 8 hónaposan a délutánit. A reggeli és az esti szoptatás lehetőleg a legtovább maradjon meg. Így lehetősége van az anyának a munkába való visszatérésre, és tápszeres pótlásra sem lesz szükség.

  Azonban gyakran előfordul, hogy a csecsemők 8-10 hónapos kor körül szopási sztrájkba kezdenek, és hirtelen megszűnik az anyatej. Ebben az esetben vagy fejéssel tartjuk fent a szükséges anyatejet (és pohárból megissza), vagy valamilyen tápszeres pótlására lesz szükség. Ugyanis 1 éves korig 280-500 ml mennyiségű tápszerre/anyatejre van szükség.

 • Elválasztódás azaz igény szerinti hozzátáplálás

  Ebben az esetben a szilárd ételek bevezetését a gyermekünk igényeihez igazítjuk, azaz nem sürgetjük, és csak szoptatás után kínáljuk meg más étellel. Ebben az esetben ő határozza meg a szoptatások elhagyásának tempóját, nem várjuk el, hogy mennyiségeket egyen bármiből. Ahogy a babák ügyesednek, egyre több és többféle ételt fogadnak el.

  A WHO táblázatából is láthatjuk, hogy az egy éves babák táplálékának nagyobb részét, több, mint 2/3-át anyatej vagy azt helyettesítő tápszer teszi ki és ez a arány csak 2 éves korra fordul meg, de akkor is a táplálékuk 1/3-a anyatej marad(hat).

 • BLW - a baba irányításával történik a hozzátáplálás

  A hozzátáplálás pürés korszakát kihagyva darabos ételekkel kínáljuk meg a gyermekünket. Ebben az esetben viszont vannak nagyon fontos szempontok, amiket szem előtt kell tartani:

  • a baba már segítség nélkül tud ülni,
  • érdeklődő az étkezések során,
  • ételek után nyúl,
  • felveszi és a szájába is veszi azt;
  • elkezd az ujjaival apró dolgokat felcsippenteni,
  • tud és akar rágni.

  Ebben a hozzátáplálási módszerben a babának nem csak arra van joga, hogy eldöntse, hogy szeretne-e enni vagy sem, hanem az is, hogy mit kíván megkóstolni. Ez az időszak  az ismerkedésről szól. Megtapasztalja az ételek ízét, színét, illatát,  állagát. Erről a táplálási módról bővebben ITT olvashatsz.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon