Húsvétra készülődve…

Ha húsvét, akkor tojás, sonka és csokinyuszi. Ezek többnyire nem hiányoznak a húsvéti asztalról. De vajon milyen veszélyt rejtenek ezek az élelmiszerek?

 • Tojás

  Amennyiben még nem vezettük be a tojást a gyermekünk étrendjébe, akkor ezt ne húsvétkor kezdjük el. Már csak azért sem, mert ha esetleges allergiás reakciók lépnek fel, akkor csak ügyeletre fogjuk tudni vinni gyermekünket. A héján számos E.coli baktérium lehet, ezért a felhasználás előtt alaposan mossuk meg a tojást (de csak előtte, és ne korábban), és utána mossunk kezet. A tojás biztonságos felhasználásáról ITT olvashatsz. A tojás vásárlásakor ne felejtsd el a kódokat ellenőrizni. 1 egész tojás fedezi egy tipegő napi fehérje szükségletét (13,5 g/1 tojás).

  Amennyiben a tojást festeni szeretnéd, akkor használhatsz természetes festékeket, mint pl. vöröskáposzta, hagymahéj, pirospaprika, cékla, kurkuma.

  Ne ijedj meg, ha kékes-zöldes színt látsz a főtt tojásfehérje és a sárgája határán. Ez nem azt jelenti, hogy romlott a tojás, csupán túlfőtt. Ez a tojás nyugodtan elfogyasztható.

 • Sonka

  A legnagyobb gond a sonka esetében a füstölés, a füstaroma, a só és az egyéb ízfokozók jelenléte. A legtöbb sonka gyors érlelésű, aromákkal dúsított, és a zsírtartalma is kifejezetten magas. Alapvetően a füstölt termékeket legalább 2 éves korig jobb mellőzni. A család részére vásároljunk Kosár közösségekből, de a 30km.hu is kínál húsvétra házi sonkát.

  A NÉBIH remekül összefoglalta a sonka- és tojásvásárlással kapcsolatos tudnivalókat.

 • Csokinyuszi

  1 éves kortól, de csak a nagyon JÓ minőségűt, amely kakaóvajat, kakaóport és finomítatlan nádcukrot tartalmaz. Kis mennyiségben adjuk gyermekünknek, mert székrekedést okozhat, és hozzáadott cukrot tartalmaz.

  Milyen a jó csokoládé?

  • Magas a kakaótartalma és nem bevonómasszából készült.
  • Kakaóvajat tartalmaz és nem növényi olajakat, hidrogénezett növényi zsírt.
  • Nem kristálycukor van benne, hanem kókuszcukor vagy finomítatlan, nyers nádcukor. Az első összetevő NE cukor legyen.

Húsvéti finomságok, amiket a gyermekünk is ehet.

Megjegyzés: Mézzel készült édességeket csak 1 éves kor után!

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon