Ismered a banánon lévő kis címkéket?

A negyvenes éveiben járók bizonyára emlékeznek arra, hogy a gyermekkorukban csak a pult alól lehetett banánhoz hozzájutni, és akkor is csak abban az esetben, ha ismerőse volt a zöldséges. Ma már a banán télen-nyáron elérhető, az európaiak harmadik kedvenc gyümölcse.

Az írásaimmal arra ösztönzöm az anyukákat/vásárlókat, hogy a vásárolt termék címkéjét minden esetben nézzék meg. De vajon mi a helyzet a banánnal, mit tudhatunk meg abból a kicsi címkéből, amit vásárolunk?

Az Európába behozott banán legnagyobb része ecuadori. Ha a következő matricák valamelyikét látod a banánhéjon, ecuadori banánt vásárolsz: Bonita, Chiquita, Citronex, Cobana, Del Monte, Derby, Dole, Don Mario, Equapak, Excelban, Fair Nando, Favorita, Fyffes, Golden B, Golden Bio, Onkel Tuca, Pretty Liza, Selvática, Slobana vagy Valentina.

A banánültetvényeken világszerte sok vegyszert használnak, mert a meleg trópusi klíma nem csak a banánnak kedvez, de a rovaroknak és a kórokozóknak is.  Az intenzív vegyianyag-használat miatt a növényvédő szerek egyre kevésbé hatnak, így egyre több vegyi anyag kell a védekezéshez. A banánfákat hetente legalább egyszer lefújják gombaölő szerekkel, évente akár hatvan alkalommal. A gyomirtókat évente hat-hétszer használják, amivel kiirtják az összes növényt a banáncserjék között. A költséghatékonyság érdekében repülőről permeteznek. A termést már a növekedési fázis kezdetétől rovarirtóval impregnált műanyag zacskókkal borítják be, hogy megakadályozzák a rovarfertőzöttséget. Az ültetvényeken évente egyszer féregirtót is használnak. Nem szokatlan, hogy glifozátot permeteznek repülőről úgy, hogy közben a munkások az ültetvényeken dolgoznak.

Minősített banántermesztés Ecuadorban.

Annak ellenére, hogy Ecuardoban termelt banánok 89%-a minősítő rendszereken kívüli termesztés, az ország a második legnagyobb bio banántermelő, a világ bio banánjainak negyede itt terem. Bio banánt 10 500 hektáron, fairtrade banánt 6 100 hektáron, Rainforest Alliance minősítésű banánt pedig 4 160 hektáron termelnek Ecuadorban, amelyek a teljes banántermelő terület tizedét teszik ki.

Válassz bio és fairtrade banánt!

A bio és fairtrade minősítésű banánok olyan ültetvényekről érkeznek, ahol a munkások az átlagosnál emberségesebb körülmények között dolgozhatnak.

  • A fairtrade a méltányos árat és munkakörülményeket, valamint néhány környezetvédelmi szempontot minősítő védjegy.
  • Az UTZ jobb munkakörülményeket és mezőgazdasági módszereket garantál, de nincs követelmény a minimálárra.
  • A Rainforest Alliance és az európai bio minősítés jobb környezeti feltételeket ígér, de ezek nem garantálják a jobb munkakörülményeket.

Ajánlom elolvasásra: Emberi- és munkajogok, fenntarthatóság a banánellátási láncban 

Fairtrade termékeket a hazai polcokra is!!  Mást kap a nyugat-európai és a magyar fogyasztó. 

A magyar fogyasztók éppúgy megérdemlik a fairtrade minősített csokoládét, kávét, teát, déligyümölcsöt, mint a nyugat-európaiak. Tegyél érte, írd alá te is a petíciót!

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon