Néhány nap, és itt a karácsony. De vajon mire figyeljünk ilyenkor a babakonyhában?

Amennyiben az elmúlt hetekben kezdtük el a hozzátáplálást, vagy éppen előtte állunk, akkor figyeljünk arra, hogy ne az év utolsó hetében vezessünk be új vagy esetleg allergén ételeket. Ugyanis ilyenkor csak ügyelet van, nehezebb orvoshoz eljutni, netán mentőt hívni.

Ha karácsony, akkor mézeskalács. Ne felejtsük el, hogy ebben MÉZ van. Tehát 1 éves kor alatt semmiképp ne adjuk gyermekünknek.

Milyen alapanyagokra figyeljünk így karácsony tájékán?

 • OLAJOS MAGVAK

  A süteményekbe gyakran kerül ilyenkor dió, mandula vagy éppen mák. Ezek allergének, csak körültekintően és mértékkel adjuk gyermekünknek. Emellett a félrenyelésre is figyeljünk, nemcsak a nagy, hanem az apróbb magvak esetében is. Érdemesebb darált formában adni.

 • ASZALT GYÜMÖLCSÖK

  A kén-dioxid egy tartósítási eljárás, amely hatásos a baktériumok és gombák ellen, valamint a termékek barnulását (oxidációját) is megakadályozza. A kén-dioxid többnyire veszélytelen, azonban az arra érzékeny embereknél asztmás, illetve súlyosabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat. A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.  A szép, világos színű aszalványok nagy valószínűséggel kén-dioxiddal tartósítottak. Aszalványok tartalmazhatnak hozzáadott cukrot is, azaz cukorszirupba vannak áztatva. Ezeket is jobb elkerülni. Az aszalványok felhasználása 1 éves kor alatt mindenképp áztatva és darálva, és azt se felejtsük el, hogy ezeknek a természetes cukortartalma igen magas, tehát ne önmagában, hanem inkább sütemények édesítésére használjuk.

 • HÚS

  Nagyon-nagyon fontos a higiénia betartása. A nyers hús feldolgozása során figyeljünk a patogén kórokozókra, használjunk külön vágódeszkát ezek elkészítéséhez. A kést és egyéb eszközöket alaposan fertőtlenítsük le. E.coli fertőzést nem megfelelően hőkezelt hús vagy fertőzött tejtermék okozhat. Legyünk körültekintőek ezen alapanyagok feldolgozása során, hiszen a babák emésztőrendszere még nagyon érzékeny a fertőzésekre. 1 éves kor alatt csirke, pulyka, nyúl adható.

 • HALAK

  Minél kisebb a hal, annál jobb. A lazac és a tonhal nehézfém terheltsége (arzén, higany, ólom) kifejezetten magas. A halrudacskákat mindenképp kerüljük, mivel ezek többségében különböző halakból származó halpépek különböző adalékanyagokkal megspékelve. Helyezzük előtérbe a hazai, fiatal, kisebb méretű halakat (pl. pisztráng), és figyeljünk a szálkákra!

 • TOJÁS

  A héján számos E.coli baktérium lehet. Ezért a felhasználás előtt alaposan mossuk meg a tojást (de csak előtte, és ne korábban), és utána mossunk kezet. Tojássárgája 10 hónapos kortól, a fehérje 1 éves kor után! Hőkezelve, tehát az olyan sütikbe, amelyekbe nyersen kerül, abból ne kapjon gyermekünk.

 • TEJ

  Nagyon sok sütemény, puding tartalmaz tejet. 1 éves kor előtt erre figyeljünk oda.

 • FŰSZEREK

  Igazi karácsonyi fűszer a fahéj, szegfűszeg, vaníliapor, szerecsendió. Ezek 7-8 hónapos korban már kerülhetnek az ételekbe.

 • CITROM, NARANCS HÉJA

  Csak BIO, ugyanis ezek héja vegyszerezett, emberi fogyasztásra nem alkalmas.

 • IVÓLEVEK, ROSTOS LEVEK, FRISSEN PRÉSELT LEVEK

  Mindenképp 100%-osak legyenek, ne sűrítményből visszahígított és hozzáadott cukortól mentes. Mindenképp hígítsuk a gyermekünknek legalább 2/3 mennyiségű vízzel.

 • GESZTENYE

  7 hónapos kortól kaphatja gyermekünk. DE, figyeljünk  a vásárlásánál, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. Natúr, mindenmentes legyen.

 • SÜTŐTÖK

  Finom krémleves készülhet belőle bababarát módon.

 • KÁPOSZTA

  10 hónapos kortól vörös– és édeskáposzta párolva. Balzsamecettel legyen savanyítva és almával édesítve. Kömény nyugodtan kerülhet bele.

 • KAKAÓ(POR)

  1 éves kor felett.

 • CSOKOLÁDÉ

  1 éves kortól, csak a nagyon JÓ minőségű, amely kakaóvajat, kakaóport és finomítatlan nádcukrot tartalmaz. Kis mennyiségben, mert székrekedést okozhat, és hozzáadott cukrot tartalmaz.

 • CUKROS SÜTEMÉNYEK

  Nem a babakonyhába valók. Készítsünk olyan sütit is, amelyekből a gyermekünk is bátran ehet. Ezeket édesítsük almával, sárgarépával, banánnal vagy éppen édes aszalvánnyal.

 • SZÓDABIKARBÓNA

  7-8 hónapos kortól kerülhet a süteménybe, babacsintába.

 • ÉLESZTŐ

  1 éves kortól, a kovász viszont mehet hamarabb.

 • 1 éves kor alatt hozzáadott sót ne tartalmazzon a gyermekünk étele.

 • KONYHATECHNIKA

  Amennyiben a húsos/tojásos ételt újra melegítjük, akkor legalább 2-3 perces főzésre van szükség.

Ha a babánál vagy a családban már jelentkeztek allergiás tünetek, mindenképp kérjük ki allergológus véleményét!

A karácsonyi vacsora, ebéd is legyen közös, a gyermekünket ültessük a családi asztalhoz, legyen meg az öröm, a hangulat és ne a stresszt és az idegeskedést érezze gyermekünk.

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

YIYA kedvezménykupon