Köles – adjuk vagy ne adjuk a gyermekünknek?

A köles egy szuperegészséges gabona, ez biztos. Akkor miért van ez a riadalom, hogy a csecsemőkre veszélyes és 1 (2) éves korig ne adjunk nekik belőle? Biztosan hallottatok ti is arról, hogy kölesgolyók lettek kivonva a forgalomból, mivel csattanó maszlag magja került bele.

De miért is veszélyes ez, és hogyan kerül a köles közé?

A csattanó maszlagnak magas tropán-alkoloid tartalma van, amely nagyobb mennyiségben kedvezőtlenül hat a központi idegrendszerre. Ez elsősorban a bio kölesnél fordulhat elő, mivel ezek a gabonatáblák nincsenek gyomirtózva (legalábbis vegyi gyomirtokkal nem), ezáltal a gyomnövények magjai a betakarítás során belekerülhetnek.

Mivel a kölesszemek kisebbek, mint a gyomnövények magjai, ezért nem tudják azokat maradéktalanul kirostázni. Ez persze más gabonáknál is előfordulhat, mint például a hajdinánál, de a szemes zab esetében is szoktam találni nem odavaló dolgokat. Felnőttek számára kis mennyiségben nem jelentenek veszélyt, de kisgyerekeknél akár súlyos problémákat is okozhatnak.

Akkor most mit tehetünk?

Az kérdés lehet, hogy bio-t vásároljunk, amely tartalmazhat gyomnövények magjait vagy vegyszerezett gabonákat. Az első esetet mi magunk is ki tudjuk védeni, ha a szemes gabonát a felhasználás előtt átvizsgáljuk. Nem nehéz, szemmel észrevehetők a nagyobb, szürkés magocskák. Ezt utána főzhetjük, darálhatjuk, bármilyen módon felhasználhatjuk. Én köleslisztet, hajdinalisztet nem vásárolok, hanem kávédarálóval egyszerűen megdarálom lisztté.

Azon ételeket, amelyekben már feldolgozott alapanyagként (pl. kásaalap, kölesgolyó, liszt) szerepel a köles és a hajdina, érdemes mellőzni legalább az első születésnapig.

De ez ne vegye el a kedveteket a kölestől, számos jótékony hatása van, egyétek, de odafigyelve!

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

YIYA kedvezménykupon