Mesterséges édesítőszerek és az elhízás kapcsolata a várandósság alatt

Az utóbbi évtizedekben a mesterséges édesítőszerek fogyasztása jelentősen megnőtt a terhes nők körében is. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a magzati korban a mesterséges édesítőszerek hajlamosíthatják az utódot az elhízásra. Ezt azonban embereknél eddig még nem vizsgálták.

Kanadai kutatók a JAMA pediatrics című tudományos folyóirat májusi számában arra keresték a választ, hogy a terhesség alatti édesítőszeres üdítők fogyasztása hogyan hat a megszületett kisgyermekek testtömegére.

A vizsgálatban 3033 anya-gyermek páros vett részt 2009-2012 között. Az anyák cukros és édesítőszeres üdítőital fogyasztását kérdőív segítségével mérték. A gyermekek testtömeg indexét egy éves korban határozták meg, 5,1%-uk volt túlsúlyos. Az anyák 29,5%-a fogyasztott édesítőszeres üdítőt a terhesség alatt, 5,1%-uk napi szinten.

Az eredmények alapján az édesítőszeres üdítőket napi szinten fogyasztó anyák gyermekeinél a túlsúly kockázata kétszeres volt az édesítőszeres üdítőket nem fogyasztó anyákhoz képest. A hatás nem magyarázható sem az anyai BMI-vel, sem az étrenddel, sem a teljes energia bevitellel, sem más elhízással összefüggő kockázati tényezővel. Az anyák cukros üdítő fogyasztása és a kisgyermekek BMI-je között nem találtak semmiféle összefüggést.

A szerzők szerint ez az első vizsgálat, amely emberek esetében bizonyítja, hogy a terhesség alatti mesterséges édesítőszer fogyasztás a kisgyermekek testtömeg indexére hatással lehet. Tekintve, hogy a gyermekkori elhízás járványszerűen terjed, és a mesterséges édesítőszereket széleskörűen használják, további vizsgálatokra van szükség, hogy a pontos mechanizmust feltárják. A végső cél az, hogy a terhes nőket bizonyítékokon alapuló étrendi tanácsokkal lehessen ellátni.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon

Növényi tejek a mindennapokban