Mikor és hogyan vezessük be a glutént?
A legnagyobb kérdés a hozzátáplálás során a glutén bevezetése. Egy 2010-es ajánlás szerint 4 hónapos kor után és legkésőbb 7 hónapos korig be kell vezetni a glutént, még szoptatott csecsemők esetében is. Valóban szükség van ilyen korán gluténra, főleg az ajánlásban szereplő háztartási kekszre?
A hazai protokoll tartja magát ehhez az ajánláshoz, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás már más. Egyébként ez az ajánlás teljesen ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos nemzetközi szakmai szervezet megfogalmazásának, többek között a Magyar Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásának is, amely szerint a csecsemők betöltött 6 hónapos koráig (180 nap) kizárólagos szoptatását javasolnak.
Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) új ajánlása
Az ESPGHAN kiadta új állásfoglalását, (illetve a régit visszavonta), amely szerint új bizonyítékok világítanak rá arra, hogy a glutén korai bevezetése nincs hatással a cöliákia kialakulásának kockázatára. A szoptatás preventív hatása is megkérdőjelezhető a glutén bevezetése során, vagyis nem bizonyított az, hogy a szoptatás valóban védelmet nyújt a cöliákia kialakulása ellen.
A javaslat szerint a glutén 4-tól 12 hónapos korig bármikor bevezethető. De nem fogalmaztak meg konkrét ajánlásokat a bevezetendő glutén optimális mennyiségére és a glutént tartalmazó gabona fajtárára vonatkozóan sem.
Azt viszont kiemelik, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát. Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.
Általános tanácsom a glutén bevezetése során
- Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról
- A SZTNB tagjai elhatárolódnak a keksz ajánlásától
- Szakirodalmi összefoglaló és javaslat a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban
- ESPGHAN Reverses Recommendations – When to Introduce Gluten to At-Risk Infants. – In: TheCeliacScene
- Meddig elég az anyatej
- Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition
Amennyiben szeretnél többet olvasni a hozzátáplálás fortélyairól és sok-sok baba- és családbarát recepteket kipróbálni, akkor ez a könyv neked való!
Ajánlásért fizetség
Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?
ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény
Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség
YIYA kedvezménykupon
Növényi tejek a mindennapokban