Mikor és hogyan vezessük be a glutént?

A legnagyobb kérdés a hozzátáplálás során a glutén bevezetése. Egy 2010-es ajánlás szerint 4 hónapos kor után és legkésőbb 7 hónapos korig be kell vezetni a glutént, még szoptatott csecsemők esetében is. Valóban szükség van ilyen korán gluténra, főleg az ajánlásban szereplő háztartási kekszre?

A hazai protokoll tartja magát ehhez az ajánláshoz, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás már más. Egyébként ez az ajánlás teljesen ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos nemzetközi szakmai szervezet megfogalmazásának, többek között a Magyar Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásának is, amely szerint a csecsemők betöltött 6 hónapos koráig (180 nap) kizárólagos szoptatását javasolnak.

Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) új ajánlása

Az ESPGHAN kiadta új állásfoglalását, (illetve a régit visszavonta), amely szerint új bizonyítékok világítanak rá arra, hogy a glutén korai bevezetése nincs hatással a cöliákia kialakulásának kockázatára. A szoptatás preventív hatása is megkérdőjelezhető a glutén bevezetése során, vagyis nem bizonyított az, hogy a szoptatás valóban védelmet nyújt a cöliákia kialakulása ellen.

A javaslat szerint a glutén 4-tól 12 hónapos korig bármikor bevezethető. De nem fogalmaztak meg konkrét ajánlásokat a bevezetendő glutén optimális mennyiségére és a glutént tartalmazó gabona fajtárára vonatkozóan sem.

Azt viszont kiemelik, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát. Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.

Általános tanácsom a glutén bevezetése során

 • MIKOR?

  A WHO javaslatát követve a csecsemő legideálisabb tápláléka 6 hónapos korig az anyatej. Tehát 6 hónapos kor előtt semmiképp ne adjunk a gyermekünknek gluténos gabonát. 6-12 hónapos korig BÁRMIKOR bevezethető.

 • MENNYIT?

  Amennyiben nagyon 1 éves kor alatt vezetjük be a glutént, csak kis mennyiséget (ez maradjon így 1 éves korig), nem étkezést kiváltva, 3 naponta. A maximum mennyiség nincs meghatározva, hiszen nem kísérleteznek a gyerekekkel, hogy mennyi az a maximum adag, amíg nem okoz allergiát. Ezért javaslom azt, hogy heti 1-2 alkalommal kapHAT gluténos gabonát, éppen csak annyit (1 pici mokkáskanál), hogy a szervezete találkozzon ezzel az allergénnel.

  1 éves kor után már a napi táplálkozás része lehet a glutén, de törekedjünk arra, hogy legyen heti 2 nap gluténmentes.

 • MIT?

  BABAKEKSZ: Ha már ügyesen eszik darabosat, süssünk magunk puha kekszet, amely

  • gyümölcsből (alma, banán, datolya),
  • lisztből (durum, tönke, alakor, kamut) és
  • fűszerekből (fahéj, vaníliapor) áll.

  GABONAPEHELY: Kásába főzhetünk gluténos (búza, árpa) gabonapelyhet. Amennyiben nem garantáltan gluténmentes zabpelyhet vásárolunk, akár ez is lehet az első gluténnal szennyezett gabona.

  DARA, LISZT: Főzelékbe vagy gluténmentes (köles, rizs, kukorica, amaránt, hajdina, quinoa, zab) kásába főzhetjük.

  NATUR, INSTANT GABONAKÁSA por: (tej- és cukormentes), Ezeket vízzel, anyatejjel, tápszerrel vagy növényi tejjel is el lehet készíteni. Amennyiben anyatejjel, akkor azt ne főzzük, hanem először vízzel készítsük el sűrűre és utána hígítsuk fel anyatejjel.

  BULGUR, KUSZKUSZ: ezek is gluténos gabonák, kávéskanálnyi mennyiséget főzhetünk az ételébe.

 • MIT NE?

  NE 7gabonás péppel kezdjük a glutén bevezetését, mivel az egyszerre több, új alapanyagot tartalmaz, így ha bármiféle allergiás reakció lenne, nem fogjuk tudni, hogy melyik gabona váltotta ki azt.

  NE BL55-ös lisztből készült kenyeret vagy péksüteményt (élesztőset) adjunk a gyermekünknek, hanem teljes értékű gluténos gabonát, és azokat is változatosan.

  NE háztartási és egyéb bolti babakekszel kezdjük, hiszen ezek tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat is.

 • MIBEN VAN GLUTÉN?

  Nagyon sok mindenben, amire nem is gondolnánk. Ezért fontos, hogy a gyermekünk 1 éves korig NE kapjon feldolgozott, félkész ételeket, mivel így anélkül vezetjük be a glutént, hogy szerettük volna.

Amennyiben szeretnél többet olvasni a hozzátáplálás fortélyairól és sok-sok baba- és családbarát recepteket kipróbálni, akkor ez  a könyv neked való!

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon