Mire figyelj a hús feldolgozása során?

A csecsemők és a kisgyermekek könnyen fertőzést kaphatnak, ha nem tartjuk be a szükséges élelmiszer higiéniát. A nem megfelelően kezelt nyers hús e.coli fertőzést is okozhat, amely súlyos kórházi ellátást eredményezhet.

10 pontban összeírtam, hogy mire is figyelj a hús előkészítése, feldolgozása, tárolása során.

1. A konyhapult mindig legyen tiszta és rendezett.

2. Mindig friss alapanyagot használj, a vásárlás után minél hamarabb dolgozd fel. Egyszerre nagyobb mennyiségű húst készíts elő, így a fertőzés veszélye ritkább és kevesebb lesz.

3. A húst folyó víz alatt lehetőleg ne mosd meg, mert a víz fröccsenésével a baktériumok könnyen átterjedhetnek a környező ételekre, edényekre, és más felületekre. Inkább egy nagyobb tálba engedj vizet, és abban áztatva, óvatosan mosd meg. A mosással egyébként a baktériumok nem pusztulnak el, ahhoz hőkezelésre van szükség.

4. A mosogató tálcát, a csaptelepet, a kést, a tányért és az edényt a hús feldolgozása után fertőtlenítsd le, a mosogatószivacsot dobd ki, a konyharuhát cseréld le. A nyers hús előkészítése után meleg, szappanos vízzel alaposan moss kezet, és csak utána nyúlj más élelmiszerhez.

5. A húshoz legyen külön vágódeszka rendszeresítve, amely NE fából, hanem könnyen fertőtleníthető anyagból, pl. kerámiából legyen. Minden használat után fertőtlenítsd!

6. A nyers hús pácolása, tárolása üveg keverőedényben történjen, ennek a fertőtlenítése sokkal könnyebb. Amennyiben a nyers húst gloffolni szeretnéd, akkor azt tedd egy erősebb zacskóba.

7. A hűtőszekrényben a legalsó polcon külön helyezd el a nyers húst, távol a készételektől.  Figyelj arra, hogy a húslé ne csepegjen ki a csomagolásból.

8. Az előkészített, kicsontozott, kiporciózott nyers húst zacskózd, és azonnal fagyaszd le. A fagyasztott húst a felhasználás előtt a hűtőben hagyd kiolvadni, azt a teljes kiolvadása után már ne fagyaszd vissza! A nyers hús fagyasztása során a kórokozók nem pusztulnak el, kiolvasztás után újból szaporodhatnak.

9. A húst teljesen főzd meg, vagy süsd át. Csecsemőknek és kisgyermekeknek steak, tatár bifsztek nem való! Bélférgességet okozhat, amely többek között alultápláltságot, vérszegénységet, végbél körüli viszketést, étvágytalanságot eredményezhet.

10. Az el nem fogyasztott ételt maximum 1 órán belül tedd hűtőbe vagy fagyaszd le (előtte hagyd teljesen kihűlni). Amennyiben a húst a hőkezelés után fagyasztod le (kis adagokban), kiolvadás után ismét hőkezeld (főzd) kb. 2 percig. Ugyanez a teendő az újramelegítés során is.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon