Szakmai irányelv az egészséges csecsemő táplálásáról – III. rész Hozzátáplálás, szilárd táplálékok bevezetése

2019. november 6-án jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról. Ebben az összefoglalóban a kiemelkedően fontos ajánlásokat sorolom fel.

A szakmai irányelv első és második része korábbi bejegyzéseimben már olvashatóak, ebben a részben a hozzátáplálással kapcsolatos ajánlásokat olvashatjuk.

Ajánlás 29. A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. (Saját vélemény: természetesen ezt a babánk igénye és hozzáállása dönti el, előfordulhat az is, hogy csak 8 hónapos korban kezd el kóstolni. Mindemellett 6 hónapos kor után a mindennapos kínálást lehetővé kell tenni.)

A hozzátáplálást úgy kell 5-6 hónapos korban elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.

Hozzátáplálás gyakorisága:
– 5–6 hónapos korban naponta 1-2 alkalommal,
– 6–8 hónapos korban naponta 2-3-szor,
– 9–12 hónapos kortól: naponta 3-4x kapja a csecsemő,
– 1 éves kor után: 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezés (tízórai, uzsonna).

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás. A szilárd táplálékok adása történhet a szoptatás előtt vagy után, az anya és csecsemő preferenciája szerint.

Ajánlás 29. A hozzátáplálás kezdetétől fontos energia/fehérje/zsír/ásványianyag/vitamin/nyomelem azaz a zöldség/burgonya/gyümölcs/hús/növényi olaj mennyiségének az optimális aránya.

Ajánlás 31. Mind a tápanyagellátás, mind az ízpreferenciák szempontjából törekedni kell a tápanyagok, ételek változatosságára.

Korán törekedjünk minél több fajta adására, hogy biztosítsuk a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelt, valamint a minél több ízt (és így zöldségek és gyümölcsök megkedvelését). Az új ételeket azonban akár 8 alkalommal is kell kínálni, mire a csecsemő teljesen elfogadja.

Ajánlás 32. A só, cukor mennyiségét minimalizáljuk és óvakodjunk a sós, édes, fűszeres ízek túlzott előfordulásától. Az ételeket ne sózzuk és ne cukrozzuk.

Ajánlás 33. A csecsemő kapjon sokféle gyümölcsöt és zöldséget. Ne csak édesebb ízű zöldségeket és gyümölcsöket, hanem semleges és kissé keserűbb ízű zöldségeket/gyümölcsöket (pl. brokkoli, spárga, cukkini, avokádó) is kapjon a csecsemő.

Gyümölcs
– Elsőként választandók: alma, őszibarack, sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, körte, déligyümölcsök (narancs, banán, mangó stb.), avokádó. – Kezdetben csak kis mennyiségben adjunk apró magvas, nehezen tisztítható, illetve esetleg hisztamin felszabadulást kiváltó (eper, málna) gyümölcsöket.

Zöldség
– Elsőként választandó zöldségek: sárgarépa, a cékla, burgonya, a saláta, a sütőtök, a szelőtök, a gesztenye, a brokkoli, a mángold, a kelbimbó és a spárga.
– 8 hónapos kortól: kelkáposztát, karalábét, karfiolt (magas rosttartalom) is bevezethető a csecsemő étrendjébe.
– Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjunk.

Ajánlás 34. Amint elkezdődik a hozzátáplálás, naponta vasban dús hús, hetente 1-2 alkalommal hal adása szükséges. Hús, máj és hal korai adása a későbbi életkorokban jó szomatikus növekedéshez, fejlődéshez és jobb kognitív funkciókhoz, képességekhez vezet. Tehéntejalapú tejtermékek
– A joghurt – (fermentáció során a tehéntejfehérjék és laktóz bontódnak) könnyebben emészthető.

Ajánlás 35. Az ételeket biztonságos módon, megfelelő állaggal készítsük el. Az életkori fejlettségnek megfelelő módon adjuk a csecsemőnek. A hozzátáplálás lehetőleg a válasz kész táplálás elveit alkalmazva történjen.

Az ételek állaga:

  • A folyékony-pépestől indulva a darabos, majd szilárd ételek bevezetése fokozatosan történjen. Zöldség fajtája szerint döntünk passzírozás vagy turmixolás mellett.
  • A rágásra szoktatást általában 8–10 hónapos kor körül kezdjük úgy, hogy villával törjük össze a főzeléket, egy-egy nagyobb, de egészen puha darabot hagyjunk a főzelékben, amit az ínyével összenyomhat.
  • A rágásra szoktatás 10 hónapon túli életkorra halasztása megnöveli a táplálási nehézségek előfordulásának gyakoriságát.
  • A rágcsálnivalók legyenek borsó nagyságúak, vagy egészen vékony puha szeletek, melyek a fogínyek (fogak) között és a szájban könnyen összenyomhatóak és szétomlóak.
  • Jó rágcsálnivalók a következők (a felsorolás nem teljes): banán, puha körte, sárgabarack, sárgadinnye, mangó, avokádó, megfőzött kelvirág, brokkoli, édesburgonya, sütőtök, megfőzött kis húsgombóc, sajt.
  • A rágcsálnivalók adása szülői (gondozói) felügyelet mellett történjen.

Új ételek bevezetése során ügyelni kell arra, hogy azok egyenként kerüljenek bevezetésre és nagy türelemmel kell lenni minden esetben, hiszen ahhoz, hogy a csecsemő teljesen elfogadja, átlagosan 8 alkalommal (de akár 12–15 alkalom is lehet) kell próbálkozni egy étellel, ezért a szülőket fel kell világosítani arról, hogy az étel visszautasítása normális és ismételt kínálásuk javasolt. Két új étel bevezetése között legalább 3 nap teljen el.

Ajánlás 38. Kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége kiegészítő italra. Ha már legalább 3 alkalommal fogyaszt szilárd táplálékot, akkor kell csak kiegészítő folyadékot vizet (vagy cukrozatlan babateát) lehetőleg pohárból adni.

Ajánlás 39. Az első életévben tehéntej rendszeres és nagyobb mennyiségű adása tilos! A tehéntej vashiány előfordulását segítheti elő, valamint a magas fehérje tartalma miatt hajlamosít elhízásra. Natív tejet 2 éves kor előtt ne adjunk, mint innivaló, fő étkezésre.

Ajánlás 40. A potenciálisan allergizáló ételek étrendbe történő bevezetésénél nincs szükség a többi szilárd táplálékhoz képest eltérő ajánlásra; a bevezetés elhalasztása ugyanis fokozza az allergia kialakulásának kockázatát.

Ajánlás 40. Allergén ételek (tojás, hal, mogyoróvaj stb.) betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adhatók, de ügyeljünk arra, hogy ezekből soha ne kapjon a csecsemő nagyobb mennyiséget.

Ajánlás 42. Glutén az 5. hónap kezdetétől adható, de 12 hónapos korig csak kisebb mennyiségben, különösen a bevezetés első heteiben ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyobb mértékű a bevitel.

Milyen ételeket (folyadékokat) ne adjunk a csecsemőnek

– ne adjunk sót és cukrot a pürékhez, ételekhez,
– natív méz (a hőkezelt méz azonban adható),
– gyógyteát, fekete és zöld teát,
– natív hígítatlan tehéntejet: a pasztörizált, vagy forralt tej fő ételnek nem adható,
– kecsketej: önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő a csecsemő számára. A tehéntej és kecsketej fehérje közötti keresztallergia kockázata magas,
– sűrített tej,
– egészben adott dió, mogyoró, egyéb dió, cukorka, cseresznye, kukorica, kemény, nyers gyümölcs vagy zöldségdarab stb. fulladást okozhat.

Ajánlás 43. Amennyiben a vegetáriánus diéta során a csecsemő megfelelő mennyiségű anyatejet, illetve tehéntejalapú tápszert, tojást és tejtermékeket fogyaszt (ovo-lacto vegetáriánus), ily módon jó minőségű fehérjéhez, B-vitaminokhoz és kalciumhoz jut.

Ajánlás 44. A laktovegetariánus és ovovegetariánus diétát a potenciális hiányállapot kialakulásának veszélye miatt csak pontosan megtervezett étkezésekkel, a vas státusz és a növekedés/fejlődés szigorú szakorvosi ellenőrzésével szabad alkalmazni. Ha a vegetáriánus püréket mindig szupplementáljuk 2-3 evőkanál C-vitaminban gazdag gyümölcslével, hogy elősegítsük a növényi eredetű vas felszívódását.

Ajánlás 45. Az állati eredetű élelmiszereket egyáltalán nem tartalmazó, ún. vegán diéta mind a szoptató anya, mind pedig a csecsemő számára kerülendő. Amennyiben a család a részletes felvilágosítás ellenére ragaszkodik a csecsemő vegán diétájához, akkor az csak megfelelő tervezéssel, szigorú ellenőrzéssel (dietetikus és orvos bevonásával) megengedhető.

Ajánlás 49. Tápszert az első 4–6 hónapban anyatej hiányában vagy a szoptatás mellett nem megfelelő súlygyarapodás esetében kapjon a csecsemő. Tilos anyatej hiányában a hígítatlan tehéntej (vagy más állat teje), a sűrített tej, csökkentett zsírtartalmú tehéntej, illetve az otthon végzett hígításokkal készített tej adása.

Az anyát fel kell világosítani arról, hogy akár több hónapig tartó nem szoptatás esetén is lehetséges a szoptatás újrakezdése (relaktáció), megfelelő menedzsment és támogatás mellett.

Ajánlás 52. Kizárólag vagy részben tápszerrel táplált csecsemő esetében a hozzátáplálás hasonló módon történjen, mint a kizárólagos anyatejjel táplálás esetében.

Ajánlás 54. Ideális esetben a hat hónapos koron túl szoptatott csecsemőnek az 5. hónap elejétől elkezdett hozzátáplálás mellett tápszerre 6-12 hónapos korában (és 1 éves koron túl) már nincs szüksége.

Ajánlás 55. Egy éves kor után pedig egy megfelelő vegyes táplálkozás mellett még inkább nincs szüksége mesterséges táplálásra, azaz tápszerre.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon