Táplálkozási útmutató a WHO és egyéb javaslatok alapján

Annak érdekében, hogy a kisbabák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) is azt javasolja, hogy a csecsemők hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, a szoptatás folytatódjék legalább kétéves korig, vagy tovább, amíg a babának és az anyának jólesik.

Mindig az anyatej után történjen az ételek, italok kínálása. Tehát az előző részben részletezett  BLW módszer teljes mértékben kompatibilis a WHO ajánlásával.

… és mit mond a védőnéni? 

Áttanulmányoztam a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollját az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról, amelyet a Védőnői Szakmai Kollégium állított össze. Természetesen ők is a WHO által javasoltakat írják, tehát “az egészséges csecsemő optimális táplálási módja a 6 hónapos korig tartó – a csecsemő igénye szerinti – kizárólagos szoptatása, amely – hozzátáplálás mellett – egyéves korig a domináns táplálási mód… A szolidok (anyatejen és tápszeren kívüli egyéb étel) bevezetésének optimális időpontja a 17. héttől 26. hétig tart, amely a folyékony-pépestől a szilárd ételekig folyamatosan történjen… A csecsemő kiegészítő-táplálását hat hónapos korban el kell kezdeni. Hat és nyolc hónapos kor között naponta 1-2 szer, kilenc hónapos kor után napi 3-4-szer, 12 hónapos kor után napi 4-5-ször adható kiegészítés… A második félévben az anyatej már nem elégíti ki önmagában a fejlődő csecsemő tápanyagszükségletét… A kiegészítés a szoptatás kiegészítésére, a csecsemő plusz tápanyag- és energiaigényének kielégítésére szolgál.” 

Az igény szerinti szoptatás során nem lehet mereven ragaszkodni a szabályokhoz. Ha a baba még 8 hónaposan nem akar szilárd ételt enni, akkor még nincs rá szüksége.

Nagyon fontos, hogy a babánkat is az egészséges táplálkozás irányelvei alapján tápláljuk. Elég az, ha arra figyelsz, hogy amit magatoknak főzöl, az a kicsi igényeinek is megfeleljen, és meglátod, szívesen bele fog kóstolni abba, amit a család eszik. Természetesen a baba ételei még fűszerezés előtt kerüljön ki a közös tálból, utólag sűrítsük, fűszerezzük azt.

Milyen ételek tiltólistásak a konyhánkban, így a babakonyhában is?

  • finomított élelmiszer (fehér liszt, kristálycukor, étolaj, ecetsav stb.),
  • génkezelt élelmiszer,
  • instant (azonnal oldódó) élelmiszer,
  • mesterséges adalékanyagot tartalmazó élelmiszer (tartósítószer, színezék, aroma, állományjavító, térfogatnövelő, savanyúság szabályozó, csomósodást gátló, ízfokozó, mesterséges édesítő stb.),
  • gyorséttermi ételek,
  • félkész, tasakos ételek,
  • mikrózott ételek,
  • túl sok állati fehérje (hús, tej, tejtermék, tojás),
  • nagyüzemi tartásból származó állati húsok és feldolgozott termékek (felvágottak, virsli, májkrém, szalonna, kolbász, füstölt húsok).

Felhasznált irodalom: 

https://www.mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf; https://www.mave.hu/uploads/file/CSECSEMO_%C3%A9s_GYERMEKGY%C3%93GY%C3 %81SZAT_Az_eg%C3%A9szs%C3%A9ges_csecsemo_taplalasarol_P1_modositas.pdf; 

Szeretnéd változatosan és egészségesen táplálni gyermekedet?

Egyszerűen használható hozzátáplálási kézikönyv receptekkel.

Átfogó, értékes táplálkozási alapismereteket olvashatsz közérthető módon, és emellett kipróbált, bevált praktikákat és recepteket is megismerhetsz a könyvből.

Bemutatom neked, hogy gyermekünk tudatos és egészséges táplálása egyszerű, könnyen kivitelezhető a mindennapokban.

77 receptet is kapsz a kezedbe színes ételfotókkal, amelyek többségét a család többi tagja is nyugodtan eheti.

Ajánlásért fizetség

Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?

ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény

Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség

YIYA kedvezménykupon