Tejszaporító tippek és praktikák szoptató anyukáknak
Az előző részben leírtam a leggyakoribb szoptatási nehézségeket, most röviden kitérnék arra, hogy a szoptatás alatt hogyan táplálkozzon az anyuka. Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy fokozzuk a tejtermelést?
Régen néphagyománya volt annak, hogy a közösség, a család összefogott a szülés után az anyuka segítésére. Fontos volt, hogy 6 hétig pihenjen, ne legyen gondja főzésre, takarításra. Ezáltal az anyukának lehetősége volt arra, hogy sokat pihenjen, és csak a babájára legyen gondja. Vittek köménymaglevest, rántott levest vagy éppen madártejet. Amikor a nagylányom született, még én is kaptam ilyen ételeket (komatálat) anyukámtól. Mindenképpen tápláló, egyszerű, böjti ételeket főztek, hogy az emésztőrendszert ne terheljék le, ezáltal gyorsabb legyen a szülés utáni felépülés. Ezek az ételek a tejserkentést is támogatták.
Hogyan táplálkozzon a szoptató anyuka?
Alapvetően a legfontosabb, hogy teljes értékűen táplálkozzon. Tehát nagyvonalakban kerülni kell minden finomított és félkész ételt, sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, hogy azok vitamin- és ásványi anyag tartalma a babának is átjusson.
A kismamák már várandósságuk alatt tájékozódnak afelől, hogy milyen ételektől tartózkodjanak a szoptatás alatt. Hosszú a lista, ezek leginkább a K betűsök (káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, kínai kel), továbbá a hagyma, fokhagyma, bogyós gyümölcsök, dinnyék, barack, cseresznye, a hüvelyesek, az olajos magvak. De akkor mit ehetünk? Ha ezt a listát betartjuk, nos, akkor lesz csak igazán tápanyaghiány, fáradtság és depresszió.
Miért nincs olyan tiltólista, amely a magas cukortartalmú, üres kalóriájú ételeket, italokat tiltaná, a zsíros ételeket vagy éppen a finomított péksüteményeket? Pedig éppen ezeket kellene tiltani, a baba és az anyuka érdekében is.
Az anyatejben a fehérje, a laktóz, az ásványi anyagok és vitaminok mennyisége viszonylag állandó, tehát az elfogyasztott minőségi étel inkább a mamának szükséges. A vérszegény és az egészséges nők teje ugyanannyi vasat tartalmaz, éppen akkora mennyiséget, amennyire a babának szüksége van. Tehát az anyetej előállítása során az anyuka saját tartalékai kerülhetnek veszélybe, ezért az esetleges vaspótlás az anyukának fontos, nem pedig a babának. A baba megkapja a tejjel azt, amire szüksége van! Az anyuka szervezetében léphetnek fel hiánytünetek.
Egy praktikus példa várandós és szoptatós anyukák napi vitamin szükségletére:
- 4000 NE D3 vitamin, 200 mcg K2 vitamin (+ 4000 NE A-vitamin), pl. YiYa D3K2.
- 3 tojássárgája (kolin, folát, A-vitamin, szelén) vagy 3 gramm napraforgó- vagy szójalecitin kapszula/granulátum (kolin forrás).
- 1-2 evőkanál natúr, gluténmentes sörélesztőpehely, vagy 1 kapszula YiYa aktív B komplex foláttal.
- 500 mg C-vitamin flavonoidokkal (pl. homoktövissel, csipkebogyóval).
- Opcionális: heti 1-2 kapszula YiYa 8-E-vitamin komplex.
- 1 kapszula YiYa Jód & Szelén (+cink).
- 200-300 mg Magnézium szerves formában.
- 18 mg vas (vas-fumarát, vas-glukonát). Szükség esetén a dózis növelhető.
- 1 evőkanál Omega3 halolaj, vagy 3 kapszula YiYa Krillolaj.
A puffasztó ételek sokszor ellenjavalltak az anyukának, mert a baba nyűgös lesz tőlük. Javaslom, hogy a hüvelyeseket csíráztassuk ki, majd ezután főzzünk belőlük ételt. Érdemes megfigyelni, hogy ha bizonyos ételeket fogyasztunk, akkor nyűgösebb, sírósabb lesz-e a kisbaba. Ekkor hagyjuk el ezen ételeket egy rövidebb időre, és figyeljük meg, hogy javult-e a baba közérzete. Ha beigazolódik a “bűnös” étel, akkor valóban kerüljük azt egy ideig, bár 5-6 hónapos kor után már a baba sem lesz olyan érzékeny az elfogyasztott ételünk miatt.
A tejet viszont érdemes kerülni, hiszen a tehéntej egyes fehérjéi az anyatejben is megjelennek, és az allergiára hajlamos babáknál ez panaszokat okozhatnak (pl. ekcéma, véres széklet). A tojás is okozhat hasonló tüneteket a babánál, tehát érdemes erre is odafigyelni.
Tejfokozást elősegítő ételek
Az első és a legfontosabb a minél gyakoribb mellretétel és elegendő folyadék (tiszta víz, tehát NEM ásványvíz) fogyasztása. Valamint a stressz is okoz tejcsökkenést, tehát nagyon fontos, hogy ha azt veszed észre, hogy talán kevesebb a tej a szükségesnél, akkor NE STRESSZELD MAGAD, hanem az előző részben és a továbbiakban írt javaslatokat tartsd szem előtt. Hidd el, pár nap és megoldódik a probléma.
A tejtermelést általában elősegítő ételek, a teljesség igénye nélkül: köles, zab, rozs, árpa, mazsola, málna, szezámmag, datolya. Legyen rendszeres étkünk a különböző gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva.
Egy kedves ismerősöm receptjét is ajánlom kipróbálásra, amelyet árpa-barnarizs töretből kell készíteni fele-fele arányban. 7x-es vízmennyiséggel kell feltenni főni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet vissza kell pótolni! Az így elkészült levet kell inni, napi legalább 1 litert. Pár nap alatt érezhető hatása lesz.
A dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.
A datolyalé is segíti a tejképzést. Egy csomag datolyát (cukormentes, kénmentes) mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.
A lucerna csíra nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Szoptatós anyáknál tejserkentő, K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznos).
Illóolajok és gyógyteák is segítségünkre lehetnek
Az ánizs, az édeskömény, a kömény, a csalán, a görögszéna (lepkeszegmag), a kecskeruta és a citromfű tejtermelést fokozó hatása népgyógyászati megfigyeléseken, tapasztalatokon nyugszik. Jótékony tejfokozó hatásuk mellett szélhajtó, görcsoldó, emésztésserkentő tulajdonságuk is jelentős, amelyek anyatejen keresztül a babánál is érvényesülnek. A citromfű hatása hozzájárul az anyukák nyugtatása révén a tejtermelődés növekedéséhez.
Ezeket a teákat felváltva vagy keverékként fogyasszuk, csak addig, amíg szükség van tejserkentésre. Ha már beállt a tej mennyisége, akkor a továbbiakban az igény szerinti szoptatás révén nem lesz szükség tejfokozásra.
Ezt a keveréket is elkészíthetjük, amelyből 1 evőkanálnyi drogot főzzünk 1 liter vízben kb. 10 percig, majd hagyjuk még lefedve állni, és 20 perc elteltével szűrjük le.
- 2 evőkanál ánizs
- 2 evőkanál édeskömény
- 2 evőkanál görögszénamag
- 1 evőkanál kömény
- 1 evőkanál csalán
Ezen növények illóolajait – kizárólag terápiára alkalmasat – párologtathatjuk, maszázsolajba beletehetjük, vagy aromaterapeuta segítségével belsőleg is alkalmazhatjuk (pl. kömény).
A masszázsra egy picit visszakanyarodva, Niki kolléganőm személyes tapasztalata alapján ajánlom az alábbi módszert:
- Az anyuka fordítva ül egy székre, és a kezével a szék háttámlájára dől.
- Megkérjük a párunkat vagy egy masszőr ismerősünket, hogy a gerinc két oldalán – az ágyéktól a nyakcsigolyákig haladva -, csigolyáról csigolyára lépegetve nyomást gyakoroljon rá. Nem kell sietni, szép lassan, és persze óvatosan kell mindezt végezni.
- A “hab a tortán”, ha ezt beiktatjuk egy kellemes masszázsba, igazi ellazulást és ugyanakkor felfrissülést jelent az anyukának.
Ihat-e sört az anyuka?
Mindenképp alkoholmentes sör fogyasztása javasolt, ugyanis az alkohol ugyanúgy megjelenik az anyetejben, mint a vérben. Különösen a maláta sörök fogyasztása pozitív hatású a tejtermelésre, de a komló nyugtató hatása is remekül érvényesül.
Továbbá a Valenciai Egyetem tanulmánya szerint az alkoholmentes sör megnöveli az anyatej antioxidáns hatását, és következésképpen a későbbi szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti a gyermeknél. Persze ez nem csak a sörre vonatkozik. Minden olyan táplálék, amely magas antioxidáns tartalommal bír, kedvezően hat a baba későbbi egészségére is.
Homeopátiás segítség
Homeopátiás szerválasztás esetén javasolt homeopata orvost felkeresni, vagy a gyógyszertárban ezzel kapcsolatban segítséget kérni.
Általánosságban elmondható, hogy ha testi tünet miatt csökken a tej mennyisége (tehát nem lelki, pszichés ok miatt), akkor mindenképp alacsony potenciálban kell szert választani. Fontos szabály, hogy amíg az alacsony potenciál (5CH) serkenti a tejelválasztást (alacsony hígításban a szer gyógynövény tulajdonságait használjuk ki), addig a magas potenciál elapaszthatja a tejet.
Az adagolás általában 2-3×5 golyó naponta, maximum 2-3 napig! Ne szedjük ennél tovább (akár rosszabbodás is lehet), ugyanis ha eddig nem állt be javulás, akkor újra át kell gondolni a tünetet.
- Agnus Castus (barátcserje): A tejmennyiség hirtelen lecsökken, az anya depressziós, fáradt. Menstruáció esetleg ekkor jelenik meg, ezért a baba elutasítja a tejet.
- Urtica Urens (aprócsalán): kevés a tej, vagy hirtelen apadni kezdett. A tejmennyiség csökkenéséhez a szeméremtest és az emlők viszketése, duzzanata, szúró fájdalma társulhat.
- Ricinus communis (ricinusolaj): Ha a kismama ricinusra szorul, testi tünetként hasmenés, övszerű nyomás a hason, vagy kellemetlen mellfeszülés jelentkezhet.
- Phosphoricum acidum (foszforsav): Erősítőszerként tartják számon. Az anya úgy érzi, hogy nem képes megfelelni az anyaságnak. Ezáltal közönyössé (“minden mindegy”-állapot) válik. Ehhez társulhat testi kimerültség, memóriazavar is.
Felhasznált irodalom:
https://homeopatia.info.hu/hu/rovatok/szoptatas-mellgyulladas-tejserkentes/cikkek/a-szoptatas-tejserkentes-homeopatias-szerei.html#.VSd49vmsVNO
A homeopátia kézikönyve / [Borbély Katalin et al.]. – [Nagykovácsi] : Puedlo, [2008]. – 210 p., XVI. t. : ill., színes ; 29
Szeretnéd változatosan és egészségesen táplálni gyermekedet?
Egyszerűen használható hozzátáplálási kézikönyv receptekkel.
Átfogó, értékes táplálkozási alapismereteket olvashatsz közérthető módon, és emellett kipróbált, bevált praktikákat és recepteket is megismerhetsz a könyvből.
Bemutatom neked, hogy gyermekünk tudatos és egészséges táplálása egyszerű, könnyen kivitelezhető a mindennapokban.
77 receptet is kapsz a kezedbe színes ételfotókkal, amelyek többségét a család többi tagja is nyugodtan eheti.
Ajánlásért fizetség
Szeretnél 500 vagy 1000 Ft-ot keresni könyvenként az ajánlásoddal?
ÉLTETŐ ÉTELEK receptgyűjtemény
Minden, ami tudatosság, egészség, életmód és természetesség